Wijnjaren

Klimaat

De matige oogst van 2023 in volume is geen incident

Als gevolg van de klimaatveradering begint het een uitdaging te worden om in  Zuid-Europa (Zuid Italie, zuid Spanje, en Griekenland) druiven te telen en  wijn te maken. We worden geconfronteerd met hogere temperaturen, abnormale weerfenomenen zoals overvloedige regen, heftige hagelbuien of langdurige droogte. Bovendien verschijnen er ineens ziektes en parasieten die niet eerder voorkwamen.

  • De verandering van klimaat vraagt om een eerdere oogst. Nu al al 2 tot 3 weken eerder.
  • Er is een zoektocht naar andere resistenter druivenrassen.
  • Er meer aandacht naar combinaties van vroege en late druivensoorten in een wijngaard als vorm van risicospreiding en als bezetting van de pluk ploegen. Voorbeeld in Piedmont wijnbouwers hebben hun oogst van de Barbera and Dolcetto geplukt en gefermenteerd in hun tanks voordat  de Nebbiolo druiven (voor de barolo wijnen)  geplukt kunnen worden. Volgens de regels zijn regels zijn relatief dure Barolo wijnen 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Maar het is wel een spreiding van risico's voor de jaren dat deze late Nebbiolo druif niet tot rijpheid komt.
  • Wijngaarden verhuizen naar andere delen van het land of hogere gebieden.
  • Technologie is in ontwikkeling om sneller in te grijpen en om achteraf wat te corrigeren maar wel tegen hogere kosten

Wijn is druiven, weersomstandigheden bodem en techniek. Pas je wat aan dan verandert de smaak.

Door droogte daalt de kwantiteit, maar de kwaliteit neemt toe, maar er zijn grenzen.

 

 

 

2024

Verwachtingen goed tot nu toe (mei 2024)

Bordeaux

?

Bourgogne

?

Italië

?

Spanje

?

Nederland

?

Duitsland

?

Australië

?

Zuid-Afrika

2024 een iets grotere wijnoogst verwacht als in 2023 maar de schattingen zijn ook voor 2024 onder het 10 jaars gemiddelde.

2023

Het wijnjaar 2023 is ronduit fantastisch wat betreft de kwaliteit. Bijna alle wijngebieden sluiten af met prachtige prognoses om topwijnen te produceren.De oogsten vielen tegen in volume.

Bordeaux

Voor Bordeaux: een uitermate goed wijnjaar. De druiven rijpten gelijkmatig en de kwaliteit van de wijn is uitstekend. De druiven profiteerden vooral van de mooie nazomer. De wijnen zijn krachtig en complex, met veel fruit en mineralen. De rode wijnen zijn vooral goed, met veel tannines en body. De witte wijnen zijn zeer goed, met veel fruit en frisheid.

Bourgogne

Voor de Bourgogne:  een zeer goed jaar. De druiven rijpten perfect en de kwaliteit van de wijn is uitzonderlijk. De rode wijnen zijn elegant en krachtig tegelijk, met veel fruit en tannines. De witte wijnen zijn ook zeer goed, met veel mineraliteit en frisheid.

Italië

Voor Italie: een zeer divers jaar. In het noorden was het een uitstekend jaar, met veel zon en weinig regen. De wijnen zijn in het noorden krachtig en complex, met veel fruit en tannines. In het midden van Italië was het een goed jaar, met veel zon en een beetje regen. De wijnen zijn fruitig en elegant, maar wel kan er wat diepte ontbreken in de wijnen.
In het zuiden van Italië was het een wisselend jaar. In sommige gebieden was het een uitstekend jaar, met veel zon en weinig regen. In andere gebieden viel er te weinig neerslag. Ook was de winter nogal droog in die gebieden. .

Het volume was ruim 20% minder als 2022. en ruim 10% minder als het 10-jaar gemiddelde. Italie moet zijn titel als grootste wijnproducent afstaan aan Frankrijk. 

Spanje

Voor Spanje: een zeer goed jaar. In het noorden van Spanje was het een uitstekend jaar, met veel zon en weinig regen. De wijnen zijn krachtig en elegant, met veel fruit en tannines. In het midden van Spanje was het een goed jaar, met veel zon en een beetje regen. De wijnen zijn fruitig, krachtig en elegant. In het zuiden van Spanje was het een uitstekend jaar, met veel zon en weinig regen. De wijnen zijn in het zuiden krachtig en complex.

Nederland

Voor Nederland: een uitstekend jaar. De druiven rijpten gelijkmatig en de kwaliteit van de wijn is meer dan uitstekend.

Duitsland

Het wijnjaar 2023 in Duitsland was een uitzonderlijk goed jaar. De druiven rijpten perfect met veel zuren en suikers en de kwaliteit van de wijn blijkt uitzonderlijk. De rode wijnen zijn krachtig en elegant, met veel fruit. De witte wijnen zijn ook zeer goed, met veel mineraliteit, complexiteit en frisheid.

Australië

Het wijnjaar 2023 in Australië was een mooi jaar. De druiven rijpten gelijkmatig en de kwaliteit van de wijn is uitstekend. De rode wijnen zijn krachtig en complex, met veel fruit en tannines. De witte wijnen zijn ook zeer goed, met veel fruit en frisheid. De opbrengst is helaas klein, dus zullen de prijzen wel gaan stijgen.

Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika: uitstekende kwaliteit maar relatief kleine oogst. De druiven profiteerden van een hete zomer en een mooi en droog najaar. De rode wijnen zijn uitstekend van kwaliteit en de witte wijnen hebben krachtige zuren en een mooie diepte.

2022

Het wijnjaar 2022 was een probleemjaar, maar met wat geluk en veel kennis werd het toch nog in veel gebieden een goed jaar.

Op veel plaatsen was er veel neerslag in de winter tot in het late voorjaar.  Op plekken als Bourgogne en Elzas waren er problemen met nachtvorst na de bloei, maar dat loste zich toch goed op. Daarna begonnen de droge maanden. Op veel plekken was het te heet en te droog. Gelukkig was er in meerdere wijngebieden net genoeg regen voor de oogst. Hierdoor konden de druiven nog even wat bijtanken en verliep de oogst toch nog goed.

2021

Na een jaar van uitdagende klimatologische omstandigheden in Zuid-Europa, is de wijnoogst aanzienlijk lager zijn in vergelijking met het vorige seizoen. De kwaliteit van de druiven is erg goed en dat belooft veel voor kwaliteitswijnen.

Italie:

 Ondanks de voorjaarsvorst in Noord- en Midden-Italië is de wijnproductie met maar 10% gedaald ten opzichte van het vorige jaar.

Frankrijk:

de sterkste daling: 30  procent ten opzichte van 2020. De voorjaarsvorst heeft ongeveer 30 procent van de teelten in het land gedecimeerd. In combinatie met plantenziekten zal het naar verwachting resulteren in een historisch lage oogst, vergelijkbaar met die van 1977.

De huidige marktsituatie in de sector kan omschreven worden als bitterzoet: "lagere opbrengst maar met een veelbelovende kwaliteit" aan de ene kant  Anderzijds stellen wij met grote bezorgdheid vast dat de productie- en transportkosten exponentieel zijn gestegen. Leveranciers komen met ruim 10% hogere prijzen en daarbovenop komt dan nog de hogere rekening voor de transportkosten.

2020

Is 2020 een bizar jaar ?

De wijnoogst is een paar weken vroeger dan 2019

Vanwege de hittegolf in augustus was maar één conclusie trekken: de wijngaarden in, want de druiven zijn er klaar voor.

De vroege wijnoogst wordt gekenmerkt door een samenspel van vier fenomenen: de druiven die vroegrijp zijn, de actuele hittegolf, de hygiënische maatregelen die men dient te nemen vanwege de COVID-19 epidemie en de (helaas) lage opbrengst.

Reeds in het voorjaar waren de temperaturen bovennormaal hoog, hetgeen de groei van de druiven bevorderde Niet alleen de lente was heet en droog, ook de zomer, deed er nog een schepje bovenop met een stevige hittegolf.

Juist op het moment dat de druiven dreigen op te drogen, hebben vooral de rode druiven een mooie donkere kleur en zijn ze samen met de witte druiven in staat om veel concentratie op te brengen. Een te lange droogte kan inderdaad de rijpheid van de druiven negatief beïnvloeden. Zij worden dan simpelweg gegrild. Er is ten minste één voordeel bij een vroege oogst. De wijnbouwers kunnen een beroep doen op studenten, omdat hun vakantie nog niet is beëindigd.

Het is verder voor de wijnbouwers noodzakelijk om het werk anders te organiseren en hun werknemers te beschermen in verband met de COVID-19 epidemie. In de wijngaarden zijn maatregelen vrij eenvoudig te bewerkstelligen, want er is voldoende afstand tussen elke rij wijnstokken. De organisatie van de lunch in de wijngaarden of de collectieve maaltijden is een andere zaak.

Met de eerste geluiden  over de opbrengst van 2020  “In ieder geval minder dan normaal, op zijn best tegen normaal.”, worden de wijnbouwers voor het tweede jaar op rij geconfronteerd met beduidend lagere opbrengsten.

Er wordt onder gesproken over een goede zuurgraad. Het druivensap heeft een goede bass voor een mooi alcoholpercentage, wat uitzonderlijk is in deze warme condities.