Als gevolg van de klimaatveradering begint het een uitdaging te worden om in Zuid-Europa (Zuid Italie, zuid Spanje, en Griekenland) druiven te telen en wijn te maken. We worden geconfronteerd met hogere temperaturen, abnormale weerfenomenen zoals overvloedige regen, heftige hagelbuien of langdurige droogte. Bovendien verschijnen er ineens ziektes en parasieten die niet eerder voorkwamen.
- De verandering van klimaat vraagt om een eerdere oogst. Nu al al 2 tot 3 weken eerder.
- Er is een zoektocht naar andere resistenter druivenrassen.
- Er meer aandacht naar combinaties van vroege en late druivensoorten in een wijngaard als vorm van risicospreiding en als bezetting van de pluk ploegen. Voorbeeld in Piedmont wijnbouwers hebben hun oogst van de Barbera and Dolcetto geplukt en gefermenteerd in hun tanks voordat de Nebbiolo druiven (voor de barolo wijnen) geplukt kunnen worden. Volgens de regels zijn regels zijn relatief dure Barolo wijnen 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Maar het is wel een spreiding van risico's voor de jaren dat deze late Nebbiolo druif niet tot rijpheid komt.
- Wijngaarden verhuizen naar andere delen van het land of hogere gebieden.
- Technologie is in ontwikkeling om sneller in te grijpen en om achteraf wat te corrigeren maar wel tegen hogere kosten
Wijn is druiven, weersomstandigheden bodem en techniek. Pas je wat aan dan verandert de smaak.
Door droogte daalt de kwantiteit, maar de kwaliteit neemt toe, maar er zijn grenzen.