Druivenrassen

Artaban

Arteban heeft een excellente weerstand tegen echte en valse meeldauw. Wijnkundig gezien is de druif eerder neutraal.

Arteban is sinds 2018 opgenomen in de catalogue van druif varieteiten.

In de jaren 2000 startte het INRA, het Franse onderzoekscentrum voor landbouw, een programma genaamd ‘INRA-ResDur’, met het doel methodes te ontwikkelen voor duurzame landbouw. De Arteban is een blauwe druif resulterend uit dit programma met de belofte: het hoofd bieden aan een warmere, maar vooral onvoorspelbaardere wereld, 

Na enkele jaren experimenteren heeft Les Vignoble Foncalieu in 2020 de eerste cuvee geintroduceerd  van deze nieuwe variëteit van Franse wijnstokken die zijn aangepast aan de typiciteit van de Languedoc om de uitdagingen van de klimaatverandering het hoofd te bieden en dat met een biologische landbouw die het milieu, de gezondheid van wijnmakers en de consument respecteert.

in 2024 nog steeds een Vin de France (de regels staan nog geen AOP of IGP toe)

Chardonnay

Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d\'Or.

Chardonnay is een druivenras dat over de hele wereld wordt aangeplant. Het heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen voor wat klimaat en bodem betreft. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne.

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan. Chardonnay is verwant aan de pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak.

Deze druif geeft in het algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

De wijn van deze druif is geschikt voor rijping op hout en en krijgt daarmee vanilletonen in haar smaak.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij vaak geduid als "vettig".

Glera / Prosecco

De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera. Het gebruik van de naam Glera was nodig vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn

De glera is een laat rijpend druivenras. Je moet hierbij denken aan midden en eind oktober. De druif heeft een goud-gele schil. Verder is deze druif uitermate geschikt voor het maken van mousserende wijnen. Dit op grond van zijn lichte structuur en de aanwezigheid van weinig suikers. Daarnaast de frisse zuurgraad.

Prosecco DO wijn is een combinatie van ten minste 85% Glera. De druiven soorten die toegvoegd mogen worden zijn Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, and Pinot Nero.

Grenache

Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt voor fruitige rose en om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei.

In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilon. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.

Primitivo

De Primitivo druif wordt in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag.

In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot het succes can de Primitivo ( en de Zinfandel in California)
Thans brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een aanbevelingswaardige kwaliteit.

De smaak van de rode wijn hangt af van de rijpheid van de druiven waarvan hij is gemaakt. Aroma's van rode bessen zoals framboos overheersen in wijnen uit koelere gebieden, terwijl bramen-, anijs- en pepertonen vaker voorkomen in wijnen gemaakt in warmere gebieden en in wijnen gemaakt van de eerder rijpende Primitivo-klonen.

De druiven produceren meestal een robuuste rode wijn, hoewel in de Verenigde Staten een halfzoete rosé (blush-stijl) wijn genaamd White Zinfandel zes keer zoveel omzet heeft als de rode wijn. Het hoge suikergehalte van de druif kan worden gefermenteerd tot een alcoholgehalte van bijna 15 procent.

Lokale regelgeving voor wijnetikettering haalt langzaam het DNA-bewijs in, een proces dat handelsgeschillen hebben vertraagd. De Europese Unie erkende Zinfandel als synoniem voor Primitivo in januari 1999, wat betekent dat Italiaanse Primitivos kunnen worden geëtiketteerd als Zinfandel in de Verenigde Staten en elk ander land dat de EU-etiketteringswetten erkent. Italiaanse wijnmakers hebben van deze regels geprofiteerd en Primitivo-wijnen naar de Verenigde Staten verscheept met het label Zinfandels, met goedkeuring van het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB). Vanaf december 2007 vermeldt de TTB zowel Zinfandel als Primitivo als goedgekeurde druivenrassen voor Amerikaanse wijnen, maar ze worden niet vermeld als synoniemen; Amerikaanse producenten moeten daarom een wijn etiketteren op basis van het feit of het Zinfandel of Primitivo is

Raboso

De rode wijndruif rijpt relatief laat en produceert een goede opbrengst met een hoge weerstand tegen schimmelziekten.

Raboso is een rode wijndruif uit het oosten van Veneto. Hij wordt ook wel Raboso Piave genoemd, naar de naam van een rivier vlakbij waar hij groeit. Hij produceert diepgekleurde wijn met een opvallend hoog tanninegehalte, een gemiddeld alcoholgehalte en een hoog zuurgehalte. De naam raboxo betekent in de Venetiaanse taal "boos", want boos is het gevoel in de mond als deze wijn jong wordt gedronken. Raboso was in het verleden de meest verbouwde druivensoort van oostelijk Veneto; Venetiaanse navigators noemden het vin de viajo, "wijn van het reizen", omdat het het best bestand was tegen veroudering en transport. Zijn populariteit nam af in de 20e eeuw .

De wijnstok rijpt relatief laat en produceert een goede opbrengst met een hoge weerstand tegen schimmelziekten De druif heeft een blauwzwarte, zeer taaie schil met een goede bloei. Het vruchtvlees heeft een gevarieerde, neutrale smaak die lichtjes vlezig en zoetzuur is. Deze krachtige wijnstok kan een hoge opbrengst geven. Een optimale vinificatie vereist een gepaste maceratie van sap en schillen: dit resulteert in een volle wijn, zuur en tanninerijk als hij jong is, ideaal om te leggen. Na rijping in houten vaten krijgt de wijn geleidelijk een diepe robijnrode kleur met granaatkleurige tinten.

Viognier

Een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in het Rhônedal, Languedoc en Australië.

De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren.

aroma: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer.

Voltis

Voltis heeft een excellente weerstand tegen echte en valse meeldauw. Wijnkundig gezien is de druif eerder neutraal.

Voltis is sinds 2023 opgenomen in het Cahier des Charg, het regelboek dat de champagneproductie regelt.

In de jaren 2000 startte het INRA, het Franse onderzoekscentrum voor landbouw, een programma genaamd ‘INRA-ResDur’, met het doel methodes te ontwikkelen voor duurzame landbouw. De Voltis is een witte druif resulterend uit dit programma met de belofte: het hoofd bieden aan een warmere, maar vooral onvoorspelbaardere wereld, die toch een zelfde type champagne wil drinken.

De productie start in 2023 en is beperkt tot 5% in de assemblage van de Champagne.

Voltiszal initieel meestal aangeplant zal worden op percelen in de nabijheid van gebieden waar mensen wonen, zodat de invloed van schadelijke stoffen daar afneemt. Overigens groeit de druif ook in Wallonië: Mont des Anges plantte in het voorjaar 3000 stokken te Havay.