Diverse

Alcoholvrij

Alhoewel alcohol smaakloos is proef je duidelijk dat er geen alcohol inzit.

Alcohol is een smaakversterker en die ontbreekt.

Met toegevoegd koolzuur (mousserend) kun je de afwezigheid van alcohol als smaakversterker goed maskeren.

De oudste methode is om alcohol te verwijderen is destilleren. Een verdampingstechniek in combinatie met druk- en/of vacuümtechnieken. De resulterende, gewenste delen, worden daarna weer samengevoegd.

Om de smaakstructuur en de afdronk te verbeteren worden andere technieken ingezet als vervanger of als aanvulling van de destillatie. Voor het gebruik van osmose (fijne filters) en / of vriesdroog processen zien we jaarlijks een flink aantal aangevraagde octrooien.

We zullen hierdoor de komende jaren wel vooruitgang zien.

Gezonde Levensstijl

Dat alcohol een slechte invloed heeft op de gezondheid en op sportprestaties is alom bekend. Het effect van alcohol is vrijwel direct merkbaar, ongeveer 10 minuten nadat je de eerste alcoholische versnapering op hebt. Je kan er vrolijker en losser door worden, maar soms kun je ook een slechte dronk hebben.

 Er zijn ook langetermijngevolgen die zijn blijvend en progressief zoals geheugenproblemen en decorumverlies. Langetermijneffecten van alcohol op Hersenen, Lever, Maag en Hart- en bloedvaten zijn duidelijk gedocumenteerd. De afbraak van alcohol in kost energie die het lichaam dan aan andere belangrijke zaken kan besteden.

 De gezondheidseffecten van wijn wordt soms als excuus aangegrepen om een fles wijn op te trekken. Recent onderzoek suggereert dat één à twee glaasjes alcohol per dag een beschermend effect kan hebben op hart- en bloedvaten. Maar veel mensen vergeten dat dit gunstige effect alleen geldt voor volgroeide mannen en vrouwen (dus boven de 40 jaar). Regelmatig bewegen, gezond en gevarieerd eten en niet roken is veel beter.

Ziekte en Medicijnen

Bij veel mensen die door ziekte of gebruik van medicijnen geen alcohol mogen drinken zijn alcoholvrije dranken al bekend. Maar ook voor vele andere situaties kan alcoholvrije drank een gezond en smaakvol alternatief zijn.

Er zijn alcoholvrije dranken (niet alle) met een beperkt of zelfs een suikergehalte van 0. Samen met de beperkte vochtinname door wijn kan alcoholvrije wijn een goed alternatief zijn.

Zwanger

Alcohol heeft een zeer slechte invloed op de ontwikkeling van een (ongeboren) kind. Vrouwen die in verwachting zijn worden aangeraden helemaal geen alcohol te drinken.

Let goed op het alcoholpercentage op het etiket. Alcohol vrije drankjes kunnen alcohol bevatten.

Autorijden

Met alcoholvrije wijn kunt u ongelimiteerd drinken, een daarna toch veilig de weg op.

Sociaal niet opvallen

Met alcoholvrije wijn kunt u - zelfs ongemerkt! - alcoholvrij een glaasje meedrinken, maar wel scherp en helder blijven reageren.

Zit je gezellig aan tafel met een vriend of vriendin die geen alcohol mag? Of misschien iemand die een maandje geen alcohol drinkt voor zijn/haar gezondheid of als levensstijl?. Steun ze en neem een alcoholvrije variant van je favoriete drankje.

Diëten

Indien u wilt afvallen wordt u aangeraden alcohol zoveel mogelijk te laten staan. Niet de wijn zelf, maar de alcohol is de dikmaker! Alcoholvrije wijn bevat slechts een fractie van de calorieën van alcoholhoudende wijn. Daarnaast heeft alcohol een effect op de eetlust. Ook met een streng dieet kunt u zich prima een smaakvol, (indien gewenst sociaal onopvallend ) alcoholvrij wijntje permitteren.

Niet alleen de suiker, maar ook de alcohol is leverancier van calorieën.

  • 1 gram vet = 9 kcal
  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram alcohol = 7 kcal

Water, vitamines en mineralen leveren geen calorieën en vezels heel weinig. Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt.

Wel heeft iedere voedingsstof een eigen invloed op het mechanisme van honger en verzadiging en behandelt het lichaam ze verschillend. Een glas wijn levert echter niet alleen calorieën op. De alcohol in de wijn zorgt ook nog eens voor verstoringen in je metabolisme met als gevolg een verminderde vetverbranding.

Ook ga je met een glaasje wijn vaak iets meer eten waardoor wijn tot gewichtstoename kan leiden

  • 67 kcal Droge witte wijn (100 ml)
  • 71 kcal Rose (100 ml)
  • 82 kcal Rode wijn (100 ml)
  • 96 kcal Zoete witte wijn (100 ml)
  • 87 kcal Champagne (100 ml)
  • 80 kcal Port (35 ml)
  • 82 kcal Rode wijn (100 ml)
  • 10 kcal Alcoholvrije drank gemaakt van wijn (100 ml)

 

Geloof

Doordat de spijswetten van het jodendom net wat strenger zijn dan die van de islam, geldt: In principe is alles wat koosjer is, ook halal. Er is één uitzondering: alcohol. Er bestaat namelijk wel koosjere wijn, maar alcohol is nooit halal.

  • Het produceren van wijn (een niet halal product) als basis voor alcohol vrije wijn.
  • De discussie zal blijven over de broodjes varkensvlees en Halal broodjes kaas gezamenlijk op een schaal.
  • Het klaren van witte wijn door uitvlokken met behulp van dierlijk eiwit.
  • Het gebruik van een paardenharen zeef of zelfs ploegen van de wijngaard met behulp van een paard voor een Vega wijn

Alcoholvrije wijn of bier zijn niet geschikt voor kinderen!.

Biologisch gezien kan het drinken echt geen kwaad, dat klopt. Toch is het niet geaccepteerd in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met het rolmodel dat je als ouder hebt.

Alcoholvrije wijn of bier zijn niet geschikt voor alcoholisten!
Verslavingszorg raadt dit af.

Droogstaande alcoholisten doen er vaak geen goed aan om alcoholarm of alcoholvrije wijn te drinken, omdat ze hierdoor de smaak weer te pakken kunnen krijgen.

Het is een aanzet tot recidivisme

Calorieen en wijn
Calorieen en wijn

Niet alleen de suiker, maar ook de alcohol is leverancier van calorieën.

  • 1 gram vet = 9 kcal
  • 1 gram koolhydraten = 4 kcal
  • 1 gram eiwit = 4 kcal
  • 1 gram alcohol = 7 kcal

Water, vitamines en mineralen leveren geen calorieën en vezels heel weinig.

Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt.

Wel heeft iedere voedingsstof een eigen invloed op het mechanisme van honger en verzadiging en behandelt het lichaam ze verschillend.Een glas wijn levert echter niet alleen calorieën op.

De alcohol in de wijn zorgt ook nog eens voor verstoringen in je metabolisme met als gevolg een verminderde vetverbranding.

Ook ga je met een glaasje wijn vaak iets meer eten waardoor wijn tot gewichtstoename kan leiden

  • 67 kcal Droge witte wijn (100 ml)
  • 71 kcal Rose (100 ml)
  • 82 kcal Rode wijn (100 ml)
  • 96 kcal Zoete witte wijn (100 ml)
  • 87 kcal Champagne (100 ml)
  • 80 kcal Port (35 ml)
  • 82 kcal Rode wijn (100 ml)
  • 10 kcal Alcoholvrije drank gemaakt van wijn (100 ml)
Economics
verkoopprijs  5,00 
- btw  -/- 0,87 
- verkoop marge  -/- 1,25
- transport  -/- 0,30 
- tax -/- 0.65
voor productie  blijft  1,90
elevatie   
vinificatie / analyse   
oogsten   
spuiten / bemesten   
snoeien   
   
opbrengst   hl/hectare
 40- 250 hl av. 50 hl
  7000 flessen 
landkosten min15K/ ha - av150K/ha - 1,5M
n.b oogsten 75% van de jaren

De kostprijs van een fles wijn zit tussen de 1,70 en 5,00 euro met uitschieters tot 7,00 euro ( exclusief financiele lasten en marketing).

Een gedetailleerde berekening in het gezaghebbende wijnblad La Revue du Vin de France bracht de kostprijs van een fles Château Cheval Blanc op 53,4 euro. Daarvan ging echter 45 euro (!) naar marketing en promotie, en naar "financiële lasten" zoals de afbetaling van leningen. Maar niet getreurd: een fles Cheval Blanc is in de handel rond de 200 euro. Een winstmarge van 400% dus (waarvan een flink deel naar de tussenhandel en de Staat gaat).

 

Hoe kies ik een fles wijn.

Het kiezen van een wijntje blijft een lastige kwestie. Er zijn goede wijnen en slechte wijnen, niets bijzonders wijnen, filosofische wijnen en wijnen waar je een diploma voor moet halen en dan nog. Grote kans dat je vaak je keuze baseert op het uiterlijk van de fles, of er wel of niet een kurk opzit, of hoe het etiket eruit ziet.

Druivenras

Vaak staat het druivenras op het etiket van de wijn. De eigenschap van een druivenras bepaalt voor een groot deel de smaak van de wijn. Het ontbreken van een druivenras of de verhouding als er meer druivenrassen zijn genoemd is een teken van bulkwijn met wisselende smaken.

Oogstjaar

Dit kan wat zeggen over de smaak van je wijn. Er zitten duidelijke verschillen tussen je oogstjaren. Het oogstjaar geeft je de mogelijkheden om te beoordelen of de wijn niet te lang heeft gelegen (zie wijn bewaren)

Herkomst

Het verschil in klimaat en grondsoorten kunnen bepalend zijn voor de smaak van je wijn. Vaak bevat een etiket nog specifiekere details over de afkomst. Maar er is ook nog zoiets als vakmanschap en mogelijkheden van de producent om een specifiek karakter aan de wijn toe te voegen of iets bijzonders te doen met bepaalde goede percenlen.  Het opbouwen van de reputatie van een regio, wijnhuis of wijngaard vergt jaren van constante aandacht.

Verpakking / Dop

Nog niet eens zo heel lang geleden stond een schroefdop op een fles wijn gelijk aan goedkope wijn. Dat is tegenwoordig anders! Beide soorten zijn heel goed in staat om wijnflessen af te sluiten.

Een goede kurk laat juist genoeg zuurstof door per jaar.om de wijn te langjarig te laten rijpen waardoor de wijn zijn smaken ontwikkelt. Voor wijn die nog een aantal jaren moet rijpen voordat deze op dronk zijn, lijkt een goede kurk de aangewezen methode voor afsluiting.  (Let ook op de ruimte tussen de kurk en het wijn niveau in de fles en de capsule die de kurk moet beschermen tegen ongedierte.)

Voor wijnen die (bijna) op dronk zijn heeft de schroefdop een duidelijk gemaksvoordeel: Wijnen die afgesloten zijn met een kruk moeten liggend bewaard worden. Dit omdat de kurk anders uitdroogt en wellicht afbrokkelt. Wijnflessen met schroefdoppen kunnen uiteraard ook liggend worden bewaard, maar mogen ook rechtop in de transport doos staan. Met de hersluitbaarheid wordt de levensduur van een geopende fles langer.

Het nadeel van de schroefdop is de kwetsbaarheid voor stoten of beschadiging van de flessenhals, waardoor de fles kan gaan lekken en niet meer genoeg gasdicht is met als gevolg oxidatie.

Merk / Distributeur

Als een wijn na drinken een goede herinnering achterlaat is het een goede bekende geworden. De beschikbaarheid en herkenbaarheid van deze wijn bij een volgende aankoop is belangrijk. Jarenlange beschikbaarheid van steeds dezelfde wijn telkens van een opvolgend wijnjaar geeft de zekerheid van een bekende kwaliteit.

Ideale Drinktemperatuur

Door de temperatuur te veranderen, kun je de smaakbeleving van de wijn sterk beïnvloeden. Over het algemeen geldt: Hoe koeler de wijn, hoe meer fruitbeleving én hoe meer zuren je proeft. Bij toenemende temperatuur wordt de wijn wat zoeter en wordt de wijn wat ronder en geleidelijk verdwijnen daarna de aroma's en verliest de wijn zijn nuances en zal de alcohol wat dominanter worden
Maar wat is de juiste temperatuur? De één drinkt z'n wijn namelijk graag aan de koele kant en de ander heeft 'm liever iets warmer. Ook het moment waarop de wijn geschonken wordt, heeft invloed op hoe warm of koud de wijn mag zijn.
Zit de wijn in de buurt van de aanbevolen serveertemperatuur, dan komt hij met al z'n aroma's absoluut tot z'n recht.

Witte wijn

Meestal wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij een hogere drinktemperatuur  komen de geur- en smaakstoffen beter vrij.

Wijn Temperatuur
Lichte witte wijn
8 - 10 graden Celsius
Volle witte wijn
10 - 12 graden Celsius

Rode wijn

Rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld gedronken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een iets lagere temperatuur:

Wijn Temperatuur
Lichte rode wijn
14 - 16 graden Celsius
Volle rode wijn
17 - 19 graden Celsius

Rosé wijn

In de zomer is rosé een geliefd verkoelend drankje. Deze vaak wat fruitige wijnen kunnen het dan ook goed hebben op een temperatuur van 6-9 graden Celsius gedronken te worden. Ook hier geldt dat hij wat kouder bewaard mag worden, omdat de wijn eenmaal ingeschonken snel opwarmt door contact met warme lucht en zonlicht.

Mousserende wijn 

Hoe complexer de mousserende wijn, hoe hoger de temperatuur, een graad of 10-12 aan voor de mooiste Champagnes en Crémant past.

Aanbevolen temperatuur voor de voor de ’toegankelijke' mousserende wijnen zoals Prosecco, Cava, Crémant of Champagne is 7 - 9 graden Celsius.

Hoe complexer de mousserende wijn, hoe hoger de temperatuur, een graad of 10-12 voor de mooiste Champagnes en Crémant past.

Alcohol vrije wijn 

Alcohol vrije wijn wordt gekoeld geserveerd

Wijn Temperatuur
Witte alcohol vrij
(gemaakt van wijn)
6 - 8 graden Celsius
Rode alcohol vrij
(gemaakt van wijn)
14 - 16 graden Celsius
Mousserende Witte alcohol vrij
(gemaakt van wijn)
7 - 9 graden Celsius

Wijn koelt u niet het snelst, maar wel het makkelijkst in de koelkast. Als u de fles vanuit de kast in de koelkast legt, is de wijn na één à anderhalf uur op zo'n 10 °C. Wilt u de wijn liever iets kouder serveren, laat hem dan nog minstens een uur liggen. Wijn koelt u het snelst in een (koel)emmer met water en ijsblokjes. Water met ijsblokjes geleidt de koude beter dan alleen ijsblokjes. In een kwartier tijd is de temperatuur naar zo'n 12 °C gedaald. 

Gekoelde wijn is in een mum van tijd te warm. Zet u de fles niet terug in de koelkas? Gebruik dan een wijnkoeler of de traditionele ijsemmer met water en een paar ijsblokjes. Als u hem kouder wilt maken heeft u een flink aantal ijsblokjes nodig. 

Om er zeker van te zijn dat witte wijn in het glas niet te snel warm wordt: zet ze een half uur voor gebruik in de koelkast of in het vriesvak. De temperatuur van de wijn zal in het koude glas nog iets dalen.

Wijn bewaren

Je hebt een mooie wijn gekregen of gekocht... Ga je hem dan direct drinken of laat je hem een tijd staan zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben nog een paar jaar nodig voor ze echt goed worden. Maar niet alle wijnen gaan beter smaken als je ze lang bewaart. Hoe lang is wijn nu eigenlijk houdbaar en welke wijnen worden lekkerder met de jaren?

Geopende fles

Hoewel je een geopende fles wijn prima een paar dagen kunt bewaren, is een geopende fles wijn toch beperkt houdbaar.

De smaak van de wijn zal na een dag bewaren al veranderen. Het oxideren begint zodra de wijn in contact komt met zuurstof en veroorzaakt een azijnachtige geur en smaak.

Goed afsluiten (schroefdop) en koel bewaren vertraagt dit proces.

Witte wijn is na een week nog redelijk drinkbaar, maar voor rode wijn kan het al na twee dagen afgelopen zijn.

Bij mousserende wijn zijn de karakterestieke bubbels al binnen een dag verdwenen.

De smaak van de wijn verandert, maar je hoeft je niet bang te zijn dat je ziek zult worden van wijn afkomstig uit een open fles.

Ongeopende fles

Een zeer jonge wijn die al 3 maanden na het oogsten van de druif op de markt komt (bv. Beaujolais Primeur) heeft na 6 maanden zijn beste tijd gehad.

De meeste wijnen komen 8 maanden na de oogst van de druiven komen op de markt.

De lichte wijnen (rose, witte en rood) wijnen zijn direct op dronk en hebben 2 jaar later meestal hun beste tijd gehad.

De volle witte wijnen zijn ook direct op dronk en hebben 4 jaar later meestal hun beste tijd gehad.

De volle rode wijnen zijn direct al redelijk op dronk maar ontwikkelen zich (afhankelijk van het taninne gehalte) nog zeker een jaar. Pas na een jaar of 6 hebben ze hun beste tijd gehad.

De "bewaarwijnen" hebben met opzet dit bewaar karakter gekregen en volgen de bovenstaande regels niet. De flessen met bewaarwijn zijn afgesloten met een lange kurk (minstens 50 mm)  beschermd door een deugdelijke capsule.

Wijn kwaliteitsniveaus

Niet alleen EU maar eigenlijk alle relevante wijn regios kennen vier kwaliteitsniveaus: Tafelwijn, Landwijn, Kwaliteits wijn en Topkwaliteitswijn.

De landen en/ of de regio's zelf bepalen in een wettelijk kader wat de eisen voor elk van de kwaliteits niveaus is.

Tafelwijn is een wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. Vaak betreft het goedkopere wijnen. Uitzonderlijk kunnen het echter ook grote kwaliteitswijnen zijn die - bijvoorbeeld door de eigenzinnigheid van de wijnboer - niet aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoen en tot de status van tafelwijn worden --gedegradeerd--.

Landwijn. Hierbij is als herkomst het land genoemd. Een nauwkeuriger aanduiding dan nationaal – zoals een typische wijnstreek, provincie of stad – krijgt deze niet. Het zijn doorgaans eenvoudiger wijnen, maar kwalitatief vaak beter dan tafelwijn.

Kwaliteitswijn van een benoemde regio. Deze wijn dient te voldoen aan de wettelijk vastgelegde minimum eisen voor deze kwaliteits-categorie in de genoemde regio.

Top Kwaliteitswijn van een benoemde regio. Deze wijn dient te voldoen aan de wettelijk vastgelegde minimum eisen voor de top categorie in de genoemde regio.

Wijn: Vega ? / Bio ?
Wijn: Vega ? / Bio ?

Wijn wordt gemaakt van druiven. Dus veganistisch.

Wijn biologisch ?

Wijn wordt gemaakt van druiven. Dus veganistisch.
Dat klopt niet altijd.

Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten (zoals eiwitten of gelatine). In het laatste proces van wijn maken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Deze klaringsmiddelen zijn natuurlijk niet wenselijk voor veganisten en sommige vegetariërs. Hoewel deze stoffen echt niet meer in de wijn aanwezig zijn als je deze drinkt zijn ze wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces.
Er zijn echter ook middelen zonder dierlijke oorsprong om de wijnen helder te krijgen.

En wat te denken van een wijnboer die voor het bewerken van de grond tussen de struiken en voor het transport van de druiven gebruik maakt van paarden.

Wijn biologisch ?
Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven.

In tegenstelling tot gewone wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.

De term biologische teelt is beschermd door de Europese Unie.

Er kan verschil zijn tussen biologische wijn (een niet-officiële term) en wijn afkomstig van biologische landbouw. Een bio producent behoort geen bind- en ontzuringsmiddelen, gelatine en enzymen te gebruiken.

Biologische wijn is vaak herkenbaar door een logo bestaand uit een groen blaadje. De claim van de organisatie in Nederland die dit logo bewaakt (skal.nl) is dat iedereen die handelt in producten (ook verpakte consumenten producten) met dit logo gecertificeerd moet zijn (dit kost per handelaar vaak ruim 1000 Euro per jaar). Omdat dit prijsopdrijvend is voor de wijnhandelaar wacht men meestal tot men erop wordt geattendeerd. Er is nog geen jurisprudentie dus voorlopig lijkt het een papieren tijger.

Wijnproeven
Wijnproeven

Realiseer doelsteling van de organisator

Het werk met het organiseren van wijnproefsessies kost tijd en geld. Realiseer je wat de doelstelling is van de organisator.Dit om te voorkomen dat je jezelf ongemakkelijk voelt.

Smaken verschillen

Smaken verschillen van persoon tot persoon en dat begint al op het moment dat een mens zijn of haar eerste levenslicht ziet.

Smaakontwikkeling

Smaak in de breedste zin van het woord ontwikkelt zich in de loop van de jaren door een zeer complex samenspel tussen eetgewoonte, ervaring, acceptatie en alle geurimpressies die je in de loop van je leven meemaakt en ontdekt. De smaak is een combinatie van geuren die je waarneemt en het proeven van zoet, zuur, zout, en bitter, die door het oproepen van herinneringen uit het verleden een herkenning teweegbrengt. Vanuit deze herkenning geven wij alles wat wij ruiken en proeven een naam, bijvoorbeeld suikerzoet, zout als de zee, het lijkt in de verte op aardbeien, bitter als een medicijn of zoals een Barolowijn wordt gekenschetst hij smaakt naar de geur van een pas geteerd scheepsdek. Zo heeft iedereen wel een mate van herkenning in alles wat je proeft en ruikt.

Mondholte en Neus

Dit complexe samenspel dat zich afspeelt in onze mondholte samen met de neus, is gebaseerd op ieders persoonlijke zogenaamd smaak- en geur referentiekader. Omdat smaak zo persoonlijk is, wordt het des te ingewikkelder te vertellen hoe de smaak van een wijn is en welke smaken jij of ik hierin zullen herkennen. Het is eenvoudig om een wijn zoet, bitter of zuur te noemen.

Beoordelen

Het beoordelen van een wijn op de waarde en samenstelling kan je eigenlijk alleen maar doen door heel veel verschillende wijnen regelmatig te proeven en jezelf telkens de vraag te stellen, waar een smaak- of geurimpressie het meest mee in overeenstemming is. Hoewel het kijk-, proef en ruikgedeelte erg persoonsgebonden is, kan het geen kwaad om je eigen bevindingen nog eens te toetsen door hierover met mede wijngenieters te praten. Mijn eigen ervaring is, dat bij proeverijen met kennissen en vrienden, ik telkens weer moet vast stellen, dat het zeker niet eenvoudig is om de smaak en geur van een wijn te vertalen in zinnige bewoordingen, laat staan volledig te omschrijven.

Beschrijvingen van de wijngeleerden

Gesteund door de dappere beschrijvingen van de wijngeleerden (lees wijnimporteurs, slijters en vinologen) hebben we bij iedere wijn een uitgangspositie. Al doende leert men, waardoor er steeds meer termen over tafel vliegen als: Je ruikt bij die cabernet sauvignon echt een stalgeur, of is het nu echt stalmest , en Ja, je proeft iets van peper en laurier, of was het nootmuskaat en De kersen proef ik niet, maar hij is wel fruitig .Waar het om gaat: het genieten tijdens een plezierige bijeenkomst, waarbij wij  toeleggen op het ontdekken van de vele verschillende smaken en geuren, die wij met plezier tot ons nemen.

Horizontale / Verticale Proeverij.

  Bij een horizontale proeverij beoordelen we soms alleen de wijnen van een Druif variëteit, waardoor je per variëteit de kenmerken en de verschillen kunt ontdekken in kleur, geur en smaak per streek of land. De hoofddoelstelling is om je wijn kennis te verbreden. Bij een verticale proeverij beoordelen we soms een of meerdere wijnsoorten van een of meer wijnhuizen met verschillende jaargangen.  De hoofd doelstelling is meestal om te komen tot een aankoop beslissing cq. verkoop promotie.In beide gevallen kun je een plezierige avond hebben.

Externe factoren

Er zijn veel factoren die het waarnemen tijdens het proeven van wijn kunnen beïnvloeden. Deze factoren omvatten:

  • De directe omgeving 
    denk aan :   Locatie (steriel laboratorium of wijnkelder), aanwezige geuren/aroma's (parfum, koffie, voedsel), graad van verlichting (tl-verlichting, gloeilampen, kaarsen), lawaai en andere storende
    afleidende geluidsfactoren, de ventilatie of tochtwerking in de lucht (leidt aroma's van de neus weg), zowel de omgevingstemperatuur als de temperatuur van de wijn en de kleur en aankleding van omgeving (beïnvloedt stemming)
  • Persoonlijke waarneming 
    denk aan: Concentratie, stemming, de tijd van de dag, verwachting (kan beïnvloed zijn als je het etiket hebt gezien, kurk, fles vorm enz.), algemene gezondheid, laatst genoten gerecht of drank (koffie, thee, gerookt)

Stap 1, het uiterlijk


Houd je glas aan de steel rechtop en kijk van boven in het glas.

Beoordeel de helderheid en de aanwezigheid van eventuele andere factoren zoals koolzuurbelletjes, bezinksel etc.

Draai je glas nu iets horizontaal boven een witte ondergrond, bijvoorbeeld een tafellaken of een vel wit papier en kijk daarbij naar het oppervlak voor de kleurintensiteit. Intens robijnrood bij een jonge wijn en steenrood bij oudere wijnen. De buitenrand geeft daarbij ook een indicatie: smal en waterig bij jonge wijnen en nadrukkelijker en iets gekleurder bij oudere wijnen.

Houd je glas nu weer rechtop en ruik nu eerst eens aan de wijn voordat je verder gaat.

Wals de wijn even rustig in het glas. Kijk nu naar de benen in het glas ook wel tranen geheten. Hoe langzamer zij zich gedragen hoe meer viscositeit (stroperigheid) de wijn bevat in de vorm van glyserol. Glyserol is een alcoholsoort met een zoete smaak en geeft viscositeit aan de wijn. Het sneller verdwijnen geeft aan dat de wijn minder of geen glyserol heeft en er in verhouding meer andere alcoholen (ethanol) aanwezig zijn.

Stap 2, de geur:


Je hebt net al even aan de wijn geroken waarbij je de typische kenmerken van de gebruikte druiven kon waarnemen.

Wals de wijn even in het glas en ruik nu weer voor een paar seconden lang in het glas. Je zult nu meer ruiken dan de eerste keer. Door het walsen komen de geurstoffen (esters) vrij uit het oppervlak van de wijn waardoor je neus ze beter kan opnemen.

De geur alleen zal nog niet alles zeggen over de wijn, maar geeft al wel een indruk over de mogelijke complexiteit of eenvoud van de wijn. Sommige wijnen kunnen wat gesloten zijn en hebben tijdens de proeverij wat meer tijd nodig om zich te presenteren, andere wijnen hebben een zo overweldigend bouquet (geur) dat je deze al kunt waarnemen tijdens het inschenken.Je kunt op verschillende manieren aan je glas ruiken. Met je neus in het glas of net aan de rand van het glas. Je zult zelf moeten ontdekken welke manier voor jouw waarneming het beste resultaat geeft.

Stap 3, de smaak:


Neem een kleine slok van de wijn en laat deze door je hele mond rondgaan waardoor je een eerste indruk krijgt. Slik de wijn door of spuug deze uit (net naar believen).

Neem nu een iets grotere slok en laat deze door de mond gaan zodat hij alle delen van de tong en de mond heeft beroerd. Om de smaaktonen in de wijn nog nadrukkelijker te ontleden kan je wat lucht naar binnen slurpen, waardoor meer smaak uit de wijn vrijkomt. Het is in het geheel geen probleem dat je hierbij geluid maakt, dat hoort er gewoon bij.

Afhankelijk van de structuur van de wijn kan je er ook op kauwen, waardoor het contact met je wangen en kaken wordt versterkt.

Stap 4, de afdronk:

Is het proefritueel gedaan, dan komt het moment dat we na het doorslikken of uitspugen gaan ontdekken hoe lang de smaak nog in de mond blijft hangen en welke impressies we daarbij kunnen opdoen. Is het een plezierige lange afdronk dan hebben we doorgaans te maken met een goed in balans zijnde kwaliteitswijn.

Is de afdronk kort en dun of helemaal niet aanwezig dan geeft dat natuurlijk te denken want leeftijd is hierbij geen excuus. Ook als een wijn nog jong is, dan nog kan je ontdekken of een wijn potentie heeft en in balans is of nog in balans moet komen.

Hoe je de afdronk beleeft, is geheel afhankelijk van je eigen smaak, referentiekader en je ervaring. 

Stap 5 evaluatie:


Nu is het moment aangebroken om samen te praten over wat je over de wijn hebt waargenomen.

Volgorde van drinken


De volgorde van wijnen heeft een effect op de beoordeling. Vooral bij een verticale proeverij is dat belangrijk.

In ieder geval helpen crackers of brood (stukjes stokbrood) om je smaakpapillen te neutraliseren. Zo proef je de volgende wijn extra goed!

Over het algemeen zijn de volgende regels betreffende de volgorde van de wijnen van toepassing:

    • Wit naar rood
    • Jong naar oud
    • Koud naar warm (aanbevolen serveertemperatuur)

Proeven maar:   Het gebruiken van beoordelingsformulier om aantekeningen te maken is zeker zinvol.